18 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το παλαιότερο άθικτο χειρόγραφο της Ευρώπης είναι ένα λατινικό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιωάννη, το οποίο ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος)» και βρέθηκε στο φέρετρο ενός Αγίου.

1. Οι άνθρωποι λέγονται λογικοί καταχρηστικὰ. Δεν είναι λογικοί εκείνοι που έμαθαν τα λόγια και τα βιβλία των αρχαίων σοφών, αλλ᾿ όσοι έχουν λογική ψυχή και μπορούν να διακρίνουν ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό· και έτσι αποφεύγουν τα πονηρά και βλαβερά στη ψυχή, μελετούν όμως τα καλά και ψυχωφελή, και τα πράττουν με μεγάλη ευχαριστία προς το Θεό. Μόνο αυτοί πρέπει αληθινα να λέγονται λογικοί ἄνθρωποι.

Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2020 12:15

Δημιουργεί ευκαιρίες

Ο σατανάς πιέζει μόνο τη θέλησή μας, υποδαυλίζει τα πάθη και τις σωματικές και ψυχικές ορμές της φύσεώς μας, δημιουργεί ευκαιρίες προς την αμαρτία, μας θυμίζει πάντοτε τις πτώσεις μας, όμως δεν του επιτρέπεται και δεν έχει άδεια από τον Θεό να μας εξαναγκάζει στην αμαρτία, διότι τότε εμείς δεν θα είχαμε καμία ενοχή, και κανείς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις παγίδες του. Αν όμως ο άνθρωπος ασθενεί με την θέλησή του, αν γλυκαίνεται με τα δολώματα του διαβόλου και αποδέχεται την αμαρτία, τότε δεν φταίει ο διάβολος, αλλά ο άνθρωπος.

Γέροντας Κλεόπα Ηλίε

Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2020 09:00

Γυρίζουν ζαλισμένοι

Δεν υπάρχουν μακαριότεροι άνθρωποι από εκείνους που έπιασαν επαφή με τον Ουράνιο Σταθμό και είναι δικτυωμένοι με ευλάβεια με το Θεό. Όπως δεν υπάρχουν πιο δυστυχισμένοι από εκείνους που έκοψαν την επαφή τους με το Θεό και γυρίζουν ζαλισμένοι τον κόσμο και τα κουμπιά των σταθμών του κόσμου, για να ξεχάσουν λίγο το πολύ άγχος της εκτροχιασμένης ζωής τους.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2020 07:18

Δεν ξεπερνιέται

Αυτή η κρίση δεν ξεπερνιέται με άλλου είδους φάρμακα, με άλλου είδους προτάσεις, με τα Νομισματικά Ταμεία και όλα αυτά που γίνονται αλλά αφού πρώτα εμείς οι Έλληνες γονατίσουμε πάλι και παρακαλέσουμε την Παναγία.

Γέροντας Γαβριήλ Τσάφος

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020 20:30

Σημαίνει υπερηφάνεια

Στα έργα μας, στα λόγιά μας, στους λογισμούς μας να φαίνεται η πίστη μας. Για να καρποφορήσει η προσευχή πρέπει να στηρίζεται στην πίστη. Η προσευχή σου να πηγάζει μέσα από την καρδιά σου. Ψυχρή προσευχή σημαίνει υπερηφάνεια.

Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης

Στις 22 Απριλίου 2013, δύο Ορθόδοξοι ιερείς από την πόλη του μαρτυρικού Χαλεπίου της Συρίας, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Παύλος Γιαζίντζι και ο Συρο-Ιακωβίτης Μητροπολίτης Ιωάννης Αβραάμ, ταξίδευαν προς τα τουρκοσυριακά σύνορα με στόχο τη διάσωση δύο άλλων ιερέων από αιχμαλωσία.

Την ελπίδα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνεχίσει, σε πνεύμα ανεκτικότητας και κατανόησης, την προώθηση του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο ορθόδοξος κόσμος όσο και οι πιστοί, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020 12:30

Να βλέπει συνεχώς

Πρέπει ο άνθρωπος, για να γίνει αληθινά πνευματικός, να συνειδητοποιήσει τις πολλές ελλείψεις που έχει, τα πολλά λάθη που κάνει, τις πολλές αμαρτίες που διέπραξε· πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από το μυστήριο της εξομολογήσεως. Ο πνευματικός άνθρωπος, πρέπει να βλέπει συνεχώς και να εποπτεύει τα νοήματα της καρδίας του και τις διαθέσεις του, εάν είναι βυθισμένες στο ποτήρι της «εν Χριστώ» ζωής.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020 10:52

Με αρνητική προοπτική

Ακόμη και αυτοί οι λαοί που διεκδικούν χριστιανικούς τίτλους, στην πορεία της ιστορίας ντροπιάστηκαν, γιατί μέχρι και τα προηγούμενα χρόνια οι πιο επικίνδυνοι ήταν πάντα αυτοί οι λαοί που αυτοαποκαλούνταν χριστιανικοί.

Σελίδα 1 από 804